Herkennen van de nesten.


De nesten van de eikenprocessierups bevinden zich, zoals het woord al zegt, in eikenbomen. de nesten kunnen zowel op ooghoogte zitten als hoog in de bomen. Het laatste maakt het soms lastig de eikenprocessierupsnesten te ontdekken.

Wat wel en wat vooral niet te doen bij het zien van een nest.

Als u een eikenboomprocessierupsnest tegen komt bij u in de boom, ga deze dan niet zelf proberen weg te halen. Mensen willen de nesten nog wel eens proberen weg te branden of weg te spoelen met heet water. Doe dit absoluut niet! De brand haren zullen los van het nest komen en zich door de lucht verspreiden. Dit geeft dus nog meer klachten en u bent nog niet van het probleem af. De haren van de eikenboomprocessierups worden pas bij een verhitting van ongeveer 700 graden onschadelijk.
De nesten met chemicaliën bestrijden raadt ik u ook niet af. Dit omdat de chemicaliën niet alleen invloed hebben op de rupsen, maar ook het ecosysteem wat daar mee samenhangt. De rupsen worden namelijk gegeten door vogels die hier aan overlijden. Daarnaast doden deze chemicaliën niet alleen de processierups maar ook alle andere insecten die zich in de omgeving bevinden.
Wat wel te doen? Blijf uit de buurt van het nest en heel simpel bel mij!